Etusivulle

Anna-Liisa Tarvainen

Lavastaja - Nukketeatteritaiteilija - Taideterapeutti, Tampere, www

Anna-Liisa Tarvainen on valmistunut lavastustaiteen kandidaatiksi 1987 Aalto yliopistossa Helsingissä. 

Hän oli perustamassa Teatteri Mukamasta 1979 Tampereella ja toimi siellä lavastajana, nukentekijänä sekä mm. myyntisihteerinä vuoteen 2001. Tänä aikana hän oli mukana 39 näytelmän valmistamisessa. Teatteri Mukamaksen vakituisen ohjaajan Mansi Styczin lisäksi Anna-Liisa on työskennellyt useiden ohjaajavierailijoiden kanssa, esim. Josef Krofta (Tsekin Tasavalta), Johanna Enckell (Suomi), Gösta Kjellin (Ruotsi), Tomas Alldahl (Ruotsi), Vjatseslav Bredis (Venäjä). Lisäksi hän on vieraillut lavastaja-nukentekijänä mm. Kostroman Nukketeatterissa Venäjällä. 

Mukamaksen vuosina hän oli mukana järjestämässä nukketeatterikursseja opettajille, lastentarhaopettajille ja työväenopiston aikuisryhmille sekä nukketeatterityöpajoja lapsille. Anna-Liisa toimi myös taidekasvatus- projektin ohjaajana Saukonpuiston erityiskoulussa Tampereella 1995-97. 

Anna-Liisa on valmistanut nukkeja TV-2:n Pikkukakkosen ohjelmiin 1987 alkaen, mm. Jänis Neposen. 

Suomen UNIMAN sihteerinä ja lehden toimittajana Anna-Liisa oli vv.1993-2000.

Nukketeatterin ja taiteen jatko-opintoja hän on suorittanut erilaisilla kursseilla ja seminaareissa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Sveitsissä, Tšekkoslovakiassa, Venäjällä ja Eestissä.

2001 Anna-Liisa otti uuden suunnan elämässään ja lähti opiskelemaan taideterapiaa Englantiin Hibernia Collegeen, josta valmistui MA-tittelin kera 2007. Hän kirjoitti gradunsa aiheesta ”Autismi, leikki ja aistien kehitys”. Taiteellinen lopputyö oli ”Kuuntelen”, teatterillinen maalaus valoilla ja äänillä.

Opiskeluaikanaan hän työskenteli taideterapeuttina mm. St Luke’s klinikalla Stroudissa, Ruskin Mill Collegessa (oppimishäiriöisille nuorille) Nailsworthissa, Camphill Community Paradise Housessa Painswickissa ja Wheatstone Day Hospicessa Gloucesterissa. 

Suomeen palattuaan hän on työskennellyt taideterapeuttina mm. Satalinnan kuntoutussairaalassa, hoiva- ja vanhainkodeissa Säkylässä ja Köyliössä, sekä omassa kotistudiossaan Tampereella.

Anna-Liisa pitää nukketeatterikursseja ja taidetyöpajoja eri puolilla Suomea. 

Hän on työstänyt nukketeatteriesityksiä taideterapian tuomien näköalojen innoittamana – oman tuotannon (Teatteri Delfiini) lisäksi mm. Teatteri Vekkuliketulle. 

Trailerit YouTubessa

Anna-Liisa on ohjannut Tampere-talolle kaksi lastenkonserttia: Karhunpojasta kimalaiseen v. 2012 ja Soiva Suomi v. 2014. 

Anna-Liisa on kuvittanut Ilona Tomin satukirjat ”Punaisen kaulaliinan tapaus”, BOD 2015 ja ”Suden lahja”, terapeuttinen satukirja vakavasti sairastuneen lapsen koko perheelle,  Kunsti Kustannus 2016, sekä Riitta-Silvan-Egholmin ”Isoäidin lorukirja – Hups heikkaa, kaikki voi heittää kuperkeikkaa”, Kunsti Kustannus 2017.

www.iloataideterapialla.com
http://kiito.fi

 

Elo ihmise..., Teatteri Delfiini

Elo ihmise..., Teatteri Delfiini

Varjoteatteriesitys, 2017

Visio, käsikirjoitus ja ohjaus: Anna-Liisa Tarvainen
Esiintyjät: Anna-Liisa Tarvainen ja Anne Hyvärinen
CD:n äänitys ja editointi: Uulun Mehiläisstudio, Kari Lounela
Muusikot: Kari Lounela, Elina Niiranen, Pessi Jouste
Nuket: Anna-Liisa Tarvainen, Anne Jokinen
Lavasterakenteet: Heikki Tarvainen   

Iki-ihanat vanhat iskelmät saavat Isoäidin muistelemaan elämäänsä lapsuudesta tähän päivään. Hauskat ja surulliset, suloiset ja haikeat muistot kulkevat varjokuvina musiikin säestyksellä sydämen läpi. Näytelmässä ei puhuta, vaan laulut ja musiikki vievät kuvien avulla hetkiin, jotka ovat olleet tärkeitä elämässä. 

On todettu, että musiikki ja tutut laulut saavat muistisairaatkin heräämään tähän hetkeen ja muistamaan jo unohtuneita tapahtumia ja ihmisiä. Siksi tämä esitys sopii erityisen hyvin ikäihmisille, vaikka onkin suunnattu koko perheelle. Se antaa lapsille ja lastenlapsille välähdyksen vanhemman polven sielunmaisemasta ja luo siten siltaa eri sukupolvien välille.

Ensi-ilta 10.9.2017 Tampereella

Tonttu, Teatteri Delfiini

Tonttu, Teatteri Delfiini

Värillinen varjoteatteriesitys, 2014

Vision toteuttaja sekä esittäjä: Anna-Liisa Tarvainen
CD:n äänitys ja editointi: Uulun Mehiläisstudio, Kari Lounela
Laulu: Aija-Leena Ranta ja Hannes Ranta
Kantele: Noora Laiho
Huilu: Pekka Rankka
Lavasterakenteet: Heikki Tarvainen

Viktor Rydbergin kirjoittama ja Lyyli Wartiovaara-Kallioniemen säveltämä Tonttu-laulu on pohjana tunnelmalliseen hetkeen joulua odotellessa. Ikiaikaisen Tontun silmin nähtynä ihmisen arkinen elämä näyttäytyy kauniina ja saa syvemmän merkityksen.
Sopii kaikille yli 2-vuotiaille.

Kesto: 20 min

Ensi-ilta 14.12.2014 Tampereella

PIM - PAM - POM, Karhun kevätsoitto, Teatteri Vekkulikettu

PIM - PAM - POM, Karhun kevätsoitto, Teatteri Vekkulikettu

Visio, ohjaus, nuket: Anna-Liisa Tarvainen
Näyttelijä, valot, musiikki: Matti Koskinen
Käsikirjoitus, lavastus: Anna-Liisa ja Matti
Musiikki: Suvi Kaukonen ja Heikki Korkalainen
CD:n äänitys ja editointi: Heikki Korkalainen

Yli kolmivuotiaille tarkoitettu nukketeatteriesitys kertoo luonnon riemullisesta heräämisestä talven jälkeen. Talitintti laulaa puussa ja aurinko alkaa sulattaa hankia – on aika karhun nousta talviuniltaan ja lähteä liikkeelle pesäkolostaan. Tämä on pikku-karhun ensimmäinen kevät ja ihme toisensa jälkeen kohtaa sitä luonnossa: keväinen puro, kasvien herääminen maan alta, kirsikkapuun puhkeaminen kukkaan… Metsän kätköistä ilmaantuu sille myös ystäviä, joiden kanssa voi jakaa iloisia kokemuksia. Illan hämärtyessä sirkan villi soitto ja pöllön öinen lento tuovat mukanaan jännittävämpiä tunnelmia.

Seurantalon vahtimestari on rakentanut unohtuneista instrumenteista ja muista tavaroista pienen näyttämön ilahduttaakseen meitä kertomuksellaan. Tarinan edetessä varaston nurkkaus alkaa yllättävästi elää ja muuttaa muotoaan. Hauskat nukkehahmot, yllätyksiä täynnä oleva näyttämö ja valloittava äänimaailma vievät keskelle luomisen ja kasvun ihmeitä. Pikku-karhu ja hänen ystävänsä tuovat kuplivaa iloa katsojilleen jokaisena vuodenaikana, PIM – PAM – POM!

Kesto n. 30 min

Ensi-ilta 22.9.2012 Rovaniemen kansainvälisillä soolonukketeatterifestivaaleilla ’7 Sooloa!’

Matin Meriseikkailu, Teatteri Vekkulikettu

Matin Meriseikkailu, Teatteri Vekkulikettu

Visio, nuket, ohjaus: Anna-Liisa Tarvainen
Näyttelijä, valot, musiikki: Matti Koskinen
Käsikirjoitus leikitty yhdessä kokoon.

Leppoisa aurinkoinen päivä meren rannalla – sudenkorennot surraavat, kalat polskivat, sorsanpoika yrittää saada lumpeenkukkaa puhumaan… Vähän edempänä kalastaja vetelee mahtavia saaliita. Mutta kauempana ulapalla kauppalaivan kapteenin iloinen tunnelma muuttuu yllättäen kauhuksi: taivaanrantaan ilmestyy merirosvo-laiva! Rauhallinen elämänmeno yltyy hurjaksi taisteluksi, jossa miekat kalskavat…

Matin meriseikkailussa näyttelijäntyöhön lomittuu esine- ja varjoteatteria, ja näyttämönä toimii suuri aurinkovarjo. Leikkimielinen esitys on tarkoitettu perheen pienimmille sekä 1-2-luokkalaisille.

Kesto n. 30 min.

Ensi-ilta 5.9.2010 Rovaniemi, Kansainvälinen soolonukketeatterifestivaali 7+7

Jouluruusun legenda, Teatteri Vekkulikettu

Jouluruusun legenda, Teatteri Vekkulikettu

Dramatisointi Selma Lagerlöfin tarinan pohjalta, visuaalinen suunnittelu
ja ohjaus: Anna-Liisa Tarvainen
Näyttelijä, lavasterakenteet, valot ja musiikki: Matti Koskinen

Jouluruusun legenda on mieltä kiehtova joulunajan esitys, joka perustuu Selma Lagerlöfin dramaattiseen kertomukseen hyvän ja pahan kamppailusta ihmissielussa. Väkevässä tarinassa Hannu-apotin lempeys ja viisaus voittaa puolelleen niin hurjat rosvot kuin epäluuloisen arkkipiispan ja pelon sumentaman maallikkoveljenkin. Hannu-apotti itse menehtyy suruun, kun maallikkoveljen epäusko tuhoaa jouluyön ihmeen rosvo-metsässä. Tarinan loppu on kuitenkin toiveikas ja kaunis: Hannu-apotin paratiisista pelastamat kukat saavat piispan antamaan turvakirjan rosvolle ja maallikkoveli saattaa kaiken tämän todeksi.

Tarina on visuaalisesti rikas ja siinä on yhdistetty luontevasti näyttelijän työtä, pöytäteatteria ja varjoteatteria. Näyttämökuva tukee tarinan pohjana olevaa valon ja pimeyden kamppailua: näyttämön tummat kehykset korostavat jouluyön paratiisillista valo- ja värihehkua, joka on toteutettu värillisenä varjoteatterina. Nukkehahmot ovat eloisat ja katsojia puhuttelevat. Eikä tarinan hieno eettinen sanoma estä huumoria kukkimasta sopivissa tilanteissa.

Kesto 35 min.

Ensi-ilta 22.11.2009 Nukketeatteri Hupilainen, Kangasala

Helokruunun tarina, Teatteri Vekkulikettu

Helokruunun tarina, Teatteri Vekkulikettu

Värillinen varjoteatteriesitys, 2008

Käsikirjoitus, ohjaus, kuvat, nuket: Anna-Liisa Tarvainen,
Näyttelijä, lavasterakenteet, valo- ja äänitekniikka: Matti Koskinen
Äänimaailma: Kirsti Pohjasniemi, Minna Marttinen, Matti Koskinen, Anna-Liisa Tarvainen
CDn äänitys: Ezra Gould,  editointi: Päivi Takala

Helokruunun tarina’ on kaunis ja humoristinen tarina kukkasen elämästä vuodenkierrossa ja se perustuu taideterapiassa käytettävään maalausharjoitukseen. Alkujohdannon jälkeen näytös on sanaton; pääpaino on selkeissä, kauniissa kuvissa ja valonhohtoisissa väreissä sekä eloisassa  äänimaailmassa. Täten se ylittää myös kieli- ja kulttuurirajat. Esitys suunnattiin alunperin yli kaksivuotiaille lapsille sekä erityisryhmille, mutta se on saanut hyvän vastaanoton kaikenikäisten parissa. Erityisen suosittuja ovat ikäihmisten ja lasten yhteiset esitykset.

Keijulaakson elämää näytetään suuren ikkunan kautta sinisen silkki-katoksen alla istuen. Kuvat ja nuket on tehty värillisestä transparenttipaperista ja toteutustavan ansiosta  kuvat hohtavat satumaisen kauniina. 

Kesto n. 35 min.

Ensi-ilta 27.8.2008 Kansainvälinen soolonukketeatterifestivaali 7+7, Kolari

Kuuntelen

Kuuntelen

Teatterillinen Maalaus Valoilla ja Äänillä.

Visuaalinen suunnittelu ja toteutus, äänimaailma, valot, ohjaus: Anna-Liisa Tarvainen
Esiintyjät Englannissa: Anna-Liisa Tarvainen ja muusikko Poh-En San
Esiintyjät Suomessa: Anna-Liisa Tarvainen ja Minna Marttinen

Aikuisille, Kesto 15 min.

Ensi-ilta 27.1.2007 Stroud, Englanti / Suomen ensi-ilta 14.2.2008 Tampereen AOL

Tähtitaalerit, Teatteri Delfiini

Tähtitaalerit, Teatteri Delfiini

Tunnelmallinen hetki joulun odotukseen.

Pöytäteatteriesitys Grimmin sadun mukaan – koko perheelle – kesto n. 15 min.
Ohjaus, visuaalinen suunnittelu ja toteutus: Anna-Liisa Tarvainen
Nukke: Nobuhiro Hossoi, japanilainen taideterapeutti

Ensi-ilta 13.12.2002 Stroud, Englanti
Suomen ensi-ilta 9.12.2007 Köyliö