Etusivulle
Merja Levo

Merja Levo

pukusuunnittelija ja taidepedagogi TaM, Helsinki

Merja Levo valmistui pukusuunnittelijaksi Lahden Taideoppilaitoksesta 1976 ja taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolta 1997.

Merja Levo on ollut kiinnitettynä sekä Turun- että Jyväskylän kaupunginteattereissa. Sen lisäksi hän on vieraillut Espoon-, Helsingin-, Kouvolan-, Jyväskylän-, Lahden-, Turun- ja Oulun kaupunginteattereissa sekä Suomen Kansallisteatterissa, Suomen Kansallisooppera Oopissa, Teatteri Avoimissa Ovissa, Teatteri Feeniksissä ja Unga Teatterissa.

Teatteripukusuunnittelua hän on opettanut Taideteollisessa korkeakoulussa, Teatterikorkeakoulussa, EVTEK muotoiluinstituutissa sekä Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa.

Merja Levolle on myönnetty Suomen Lavastustaiteilijan liiton Illusion- palkinto vuonna 2009, maisteritasoisen pukusuunnittelun koulutusohjelman järjestämiseksi Taideteolliseen korkeakouluun vuonna 2003 (nyk. Aalto – yliopisto, elokuva- ja lavastustaiteen laitos. Työryhmään kuuluivat Merja Levo, Marja Uusitalo ja Irmeli Toivanen). Sen lisäksi hän on saanut Turun kaupunginteatterin Luovan hulluuden patsaan vuonna 1993 sekä useita apurahoja mm. valtion ½ ja yksi vuotisen taiteilija apurahan. Hän on osallistunut moniin koti- ja ulkomaisiin teatteripukunäyttelyihin ja ollut Suomen osaston edustajana Prahan Quadrinalessa vuonna 1981.

Miksi näyttämöpukusuunnittelu?

Näyttämöpuku ja ihmisen tarinat ovat jaksaneet kiinnostaa minua yli 40 vuotta. Olen suunnitellut pukuja yli 100 esitykseen ja niiden lisäksi muutamia lavastuksia. Minua on näyttämöpukusuunnittelussa erityisesti kiehtonut käyttää historiallisia aikakausia vapaasti visuaalisuuden välineenä. Aikakausilainoilla olen saanut sekä visuaalista rikkautta että eroja roolihenkilöiden karaktääreihin. Esimerkiksi Turun kaupunginteatteriin suunnittelemassani Loppiaisaaton asuissa käytin muotoja ja silhuetteja aina 1500 – luvulta 1900 – luvun alkuun. Minua on kiehtonut käyttää materiaaleina kirpputoreilta löytämiäni kuluneita tekstiilejä ja vaatteita sekä teatterin vaatevarastoa. Olen muokannut vanhoista materiaaleista roolivaatteita tai käyttänyt niitä rooliasujen osina. Vanhan vaatteen muokkaamisen olen kokenut erityisen kiinnostavaksi, sillä vanha vaate itsessään kantaa mukanaan muistoja sekä kerroksia vaatteen entisestä elämästä. Mutta tämänkaltainen työskentely ei aina ole mahdollista vaan näyttämöpukusuunnittelussa on kiehtovaa, kun siinä joutuu jatkuvasti uuden haasteen äärelle niin suunnittelussa kuin materiaalienkin käytössä.

Kaipuun karuselli, Jyväskylän kaupunginteatteri

Kaipuun karuselli, Jyväskylän kaupunginteatteri

2012

Ohjaus: Anssi Valtonen
Koreografia: Sonja Pakalen
Lavastus: Merja Levo ja Anssi Valtonen
Valot: Perttu Lähdesmäki
Valokuvaus: Jaakko Manninen

Kuvassa 3 musikantti – Ville Ojanen, Klovni – Jorma Böök

Kuvassa 4 (vasemmalta – oikealle) Jouni Innilä, Anneli Karppinen, Ulla Väätäinen, Joni Leponiemi, Teija Häyrynen, Ville Ojanen, Jorma Böök, Maritta Viitamäki

Saituri, Jyväskylän kaupunginteatteri

Saituri, Jyväskylän kaupunginteatteri

2013 – Moliere

Ohjaus: Leena Havukainen
Lavastus: Karmo Mende
Puvut: Merja Levo
Valot: Japo Granlund
Valokuvat: Mika Juhani Luomansivu

Kuvassa 1 La Fleche – Jukka-Pekka Mikkonen ja Harpagon (Saituri) – Jouni Salo

Kuvassa 2 Cleante – Hiski Grönstrand, Mariane – Salli Suvalo, Frosine- Piia Mannisenmäki, Elise – Maiju Saarinen

Jekyll & Hyde, Jyväskylän kaupunginteatteri

Jekyll & Hyde, Jyväskylän kaupunginteatteri

Musikaali, 2015 – L.Bricusse, F.Wildhorm

Ohjaus: Anssi Valtonen
Koreografia: Sonja Pakalen
Kapellimestari: Lasse Hirvi
Lavastus: Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu: Merja Levo
Valosuunnittelu: Japo Granlund
Valokuvaus: Jiri Halttunen

Kuvassa 1 Jekyll / Hyde – Joni Leponiemi

Kuvassa 2 Lucia, laulaja ja portto – Maria Lund ja Jekyll / Hyde – Henri Halkola

Kuvassa 3 kansaa (vasen) – tanssiryhmä ja yläluokkaa – näyttelijät

Kuvassa 4 kansaa – tanssiryhmä