Etusivulle

Minna Kauhanen

Lavastaja, Joensuu, sähköposti

Olen freelancer lavastaja ja työskentelyalueeni on koko Suomi.

Olen valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun Lavastustaiteen laitokselta vuonna 1995 ja taiteen kandidaatiksi Sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun laitokselta samana vuonna.

Lavastajana ja skenografina olen toiminut puhenäytelmissä, musikaaleissa, opereteissa, oopperassa, tanssituotannoissa, lasten ja nuorten näytelmissä sekä kokeilevissa tuotannoissa. Lavastuksia on syntynyt eri puolilla Suomea esim. Rovaniemen, Kuopion, Jyväskylän, Tampereen, Joensuun ja Porin kaupunginteattereihin sekä vapaalle kentällä yhteensä 54 kappaletta, puvustuksia yhteensä 12 kpl. Olen lavastanut myös TV-sarjoja ja elokuvia sekä suunnitellut ja toteuttanut tapahtumien visualisointeja.

Välillä olen toiminut fondimaalarina ja usein toteuttanut pintakäsittelyn suunnittelemiini lavastuksiin varsinkin pienemmissä teattereissa. Olen opettanut fondimaalausta sekä pintakäsittelyä ja teknistä piirtämistä.

Näyttelytöihin valitsin esimerkkejä näistä erilaisista työni osa-alueista. Housut pois -musikaali toteutettiin Kuopion kaupunginteatterin isolle näyttämölle. Siinä pääsimme käyttämään koko näyttämötekniikkaa. Työprosessi eteni mieluisalla tavalla. Tutkimme pienoismallin avulla kaikki vaihdot ennen lavastuksen rakentamista ja syksyllä ennen harjoituksia saimme kokeilla vaihdot näyttämötekniikan kanssa valmiilla lavastuksella. Näyttämökuvia oli 32 kpl.

Seitsemännen portaan enkeli toteutettiin Rovaniemellä väistötiloihin koulun juhlasaliin, joka purettiin esityskauden jälkeen. Pystyin maalaamaan lavastuksen, salin seinät sekä lattian esityksen maailmaan sopiviksi. Oli kiinnostavaa suunnitella tapahtumapaikat areenanäyttämölle. Ohjaajan kanssa kävimme vaihdot läpi pienoismallissa ja lavastus oli hyvässä vaiheessa harjoitusten alkaessa. Esitys palkittiin Majaoja-säätiön stipendillä.

Joulutarinaan sain suunnitella joulupukin tarinan maailmaa. Musiikkinäytelmä toteutettiin Rovaniemen teatterin Saivo-näyttämölle.

Seinäjoen The Sound of Musicin lavastuksen taustamaalaus on esimerkkinä fondimaalauksesta.

Pyynikin kesäteatterin Avioliittosimulaattoriin sain tehdä puvut. Tampereella on aina hieno työskennellä. Olen ollut onnekas, kun olen saanut tutustua eri puolilla Suomea työyhteisöihin ja teatteritiloihin. Työt jatkuvat Rovaniemellä ja Joensuussa.

Housut pois, Kuopion kaupunginteatteri

Housut pois, Kuopion kaupunginteatteri

2015

Ohjaus: Milko Lehto
Koreografia: Antti Lahti
Kapellimestari: Mika Paasivaara
Puvut: Jaana Kurttila
Valot: Lasse Kröger
Äänet: Antti Puumalainen
Lavastus: Minna Kauhanen

Videon valokuvat: esityskuvat Sami Tirkkonen, pienoismallikuvat Minna Kauhanen

Seitsemännen portaan enkeli, Rovaniemen teatteri

Seitsemännen portaan enkeli, Rovaniemen teatteri

2014

Ohjaus: Johanna Sorjonen
Koreografia: Atte Herd
Kapellimestari: Minna Siitonen
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Kari Penttinen
Äänet: Taito Kantomaa
Lavastus: Minna Kauhanen

Valokuvat esityksestä: Petri Uutela

Joulutarina, Rovaniemen teatteri

Joulutarina, Rovaniemen teatteri

2016

Ohjaus: Kari Väänänen
Koreografia: Matti Paloniemi
Lavastus: Minna Kauhanen
Puvut: Elina Vasko
Valot: Kari Penttinen
Äänet: Taito Kantomaa

Musiikkinäytelmä Joulutarina pohjautuu Marko Leinon romaaniin ja Juha Wuolijoen elokuvaan Joulutarina, jonka on tuottanut Snapper Films Oy ja käsikirjoittanut Marko Leino.

The Sound of Music, Seinäjoen kaupunginteatteri

The Sound of Music, Seinäjoen kaupunginteatteri

2005

Ohjaus: Petri Lairikko
Koreografia: Aku Ahjolinna
Lavastus: Anna Kontek
Puvut: Riikka Aurasmaa
Fondimaalaus: Minna Kauhanen

Avioliittosimulaattori, Pyynikin kesäteatteri

Avioliittosimulaattori, Pyynikin kesäteatteri

2015

Ohjaus: Tommi Auvinen
Lavastus: Erkki Saarainen
Pukusuunnittelu: Minna Kauhanen