Etusivulle

Minna Santakari

Elokuvalavastaja, tietokirjoittaja, Helsinki

Olen helsinkiläinen (free) elokuvalavastaja, tietokirjoittaja ja taiteen maisteri Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto). Olen opiskellut myös Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs -korkeakoulussa Pariisissa. Olen toiminut Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen lehtorina 2012–2017.

Lavastamiani elokuvia ovat mm. Onnenmaa (Markku Pölönen, 1993), Ihanat naiset rannalla, (Olsson, 1998), Badding (Pölönen, 2000), Kuutamolla (Aku Louhimies, 2002) ja Koirankynnen leikkaaja (Pölönen, 2004). Viimeisimpiä lavastustöitä ovat Mari Rantasilan ohjaamat Risto Räppääjä -elokuvat (2008, 2010 ja 2012) ja Saara Cantellin ohjaamat Onneli ja Anneli-elokuvat (2014, 2015 ja 2017). Rantasilan ohjaama elokuva Puluboi ja Poni tulee ensi-iltaan elokuussa 2018.

Olen voittanut Jussi-palkinnot lavastuksista elokuviin Onnen maa (1993), Akvaariorakkaus (1993) ja Badding (2000).

Toimin myös tietokirjoittajana, näyttelysuunnittelijana ja näyttelyarkkitehtina. Ideoin, kuratoin ja käsikirjoitin laajan elokuva-aiheisen näyttelyhankkeen“Enemmän funkista, Reino!” Design Helsinki-elokuvissa. Näyttely oheistapahtumineen ja elokuvien esityssarjoineen oli Helsingin kaupunginmuseon ja KAVI:n World Design Capital -vuoden päähanke 2012–2013. Sofiankadun näyttelyyn liittyi myös draamaopastuksia, yleisötilaisuuksia ja omatoiminen Komisario Palmu -aiheinen kävelykierros kaupungilla.

Elokuva-aiheisten näyttelyiden tekijänä aloitin jo 1996 Retretin taidekeskuksen Kun on tunteet-näyttelyllä. Kinokaupunki-hanke esitteli Helsingin elokuvallista historiaa varhaisella nettiosiolla ja näyttelyllä vuonna 2000.

Näyttelyarkkitehtuurin suunnittelijana olen toiminut mm. Ateneumin taidemuseon näyttelyissä Eläinten aika (2007), Onerva – kaupungin naiset (2010) ja Carl Larsson – hyvän elämän jäljillä (2012).

Televisiotyötä ja studio-ohjelmien visuaalista suunnittelua olen tehnyt useille tv-kanaville. Karjalan kunnailla-televisiosarjaan (2007-2012) suunnittelin kokonaisen kylän Pohjois-Karjalaan. Uutishuone-sarjan (Lauri Nurkse, 2009) tapahtumat taas liikuivat monella vuosikymmenellä (toisena lavastajana toimi Risto Karhula).

Käsikirjoitin ja toimitin YLE:n Aamu-tv:lle ohjelmasarjan Suomalaisuuden juurilla – elokuvissa (2008).

Tietokirjoittamisessa olen keskittynyt elokuvaan, kaupunkikulttuuriin ja muotiin. Tietotekstejäni ovat seuraavat:

Asuuko neiti Töölössä? Elämää elokuvien Helsingissä -tietokirja yhdessä FM Outi Heiskasen kanssa (Teos 2004, kolmas painos 2009).

Artikkeli Elämää elokuvien asemilla ja satamissa Euroopan rakennusperintöpäivien julkaisussa Lähdön ja saapumisen paikat. Suomen Kotiseutuliiton julkaisuja A: 12, 2006.

Artikkelit Valkoisten ruusujen lavastuksesta sekä Hannu Leminen ja lavastajakollegat teoksessa Valkoiset ruusut Hannu Lemisen & Helena Karan elämä ja elokuvat (Toim. Kalevi Koukkunen, Kimmo Laine ja Juha Seitajärvi), SKS, 2008.

Artikkeli White roses teoksessa World Film Locations: Helsinki, Intellect, 2013.

Näyttelytekstit ja näyttelyyn liittyneet oheisartikkelit näyttely- ja tapahtumahankkeessa “Enemmän funkista, Reino!” – Design Helsinki-elokuvissa Helsingin kaupunginmuseossa vuosina 2012-2013.

Artikkelit Todellista kaupunkia ja kuviteltuja sisätiloja Komisario Palmu -elokuvissa ja Erään elokuvan anatomia Havaintoja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus -elokuvan lavastustyömaalta teoksessa Elokuvat kertovat, Matti Kassila (toim. Koukkunen, Laine, Seitajärvi), SKS 2013.

Artikkeli nuorisomuodista 1950-luvun kotimaisissa elokuvissa KAVI:n Elonet-verkkosivuilla yhdessä tutkija Riikka Pennasen kanssa (2015): Lättähatut ja piukkapöksyt valkokankaalla.

Helsinki elokuvissa, Helsingin kaupunginmuseo

Helsinki elokuvissa, Helsingin kaupunginmuseo

Näyttelysuunnittelu (aihe, sisältö ja visuaalinen asu): Minna Santakari
Vaaleat iltapuvut: Aalto-yliopiston pukusuunnittelun opiskelijat

Valokuvat: Sakari Viika, Helsingin kaupunginmuseo

Puluboi ja Poni, 2018

Puluboi ja Poni, 2018

Ensi-ilta elokuussa 2018.

Onerva-näyttely, Ateneum

Onerva-näyttely, Ateneum

Onerva – kaupungin naiset -näyttely Ateneumin taidemuseossa 2010.
Kuraattori: Anna Kortelainen

Valokuva ja näyttelyarkkitehtuuri: Minna Santakari

Onneli ja Anneli, Nordisk Film

Onneli ja Anneli, Nordisk Film

Elokuvan ohjaus: Saara Cantell
Kuvaus: Marita Hällfors
Pukusuunnittelija: Auli Turtiainen

Valokuva elokuvan Onneli ja Anneli kuvauksista: Minna Santakari

Onnelin ja Annelin talvi, Nordisk Film 2015

Onnelin ja Annelin talvi, Nordisk Film 2015

Elokuvan ohjaus: Saara Cantell
Kuvaus: Marita Hällfors
Pukusuunnittelija: Auli Turtiainen.

Valokuva Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan kuvauksista: Minna Santakari.
Kuvassa vasemmalla Marita Hällfors.