Etusivulle

Minna Santakari

Lavastussuunnittelija, Helsinki

Olen helsinkiläinen elokuvalavastaja, visuaalinen suunnittelija, tietokirjoittaja ja taiteen maisteri Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto). Olen myös opiskellut taidehistoriaa Helsingin yliopistossa ja lavastustaidetta Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs -korkeakoulussa Pariisissa. Olen toiminut Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen lehtorina 2012–2017.

Lavastamiani elokuvia ovat mm. Onnenmaa (Markku Pölönen, 1993), Ihanat naiset rannalla, (Olssson, 1998), Badding (Pölönen, 2000), Kuutamolla (Aku Louhimies, 2002) ja Koirankynnen leikkaaja (Pölönen, 2004), Mari Rantasilan ohjaamat Puluboi ja Poni (2018), Risto Räppääjä -elokuvat (Risto Räppääjä 2008, Risto Räppääjä ja polkupyörävaras 2010, Risto Räppääjä ja viileä Venla 2012) sekä Saara Cantellin ohjaamat Onneli ja Anneli -elokuvat (Onneli ja Anneli 2014, Onnelin ja Annelin talvi 2015 ja Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 2017 ja Onneli, Anneli ja nukutuskello 2018). KAVI:n Elonet-palvelusta löytyvät kaikki lavastamani elokuvat.

Olen voittanut Jussi-palkinnot lavastuksista elokuviin Onnen maa (1993), Akvaariorakkaus (1993) ja Badding (2000). Näiden palkintojen lisäksi olen ollut Jussi-ehdokkaana useita kertoja.

Toimin myös tietokirjoittajana, näyttelykuraattorina ja -suunnittelijana sekä näyttelyarkkitehtina.

Suunnittelin näyttelyarkkitehtuurin Anna Kortelaisen kuratoimiin Mieliala – Helsinki 1939-­1945-näyttelyihin HAM:in (Helsingin taidemuseo) Tennispalatsiin ja Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilaan 2019.

Ideoin, kuratoin ja käsikirjoitin laajan elokuva-aiheisen näyttelyhankkeen “Enemmän funkista, Reino!” Design Helsinki-elokuvissa. Näyttely oheistapahtumineen ja elokuvien esityssarjoineen oli Helsingin kaupunginmuseon ja KAVI:n World Design Capital -vuoden päähanke 2012–2013.

Elokuva-aiheisten näyttelyiden tekijänä aloitin jo 1996 Retretin taidekeskuksen Kun on tunteet -näyttelyllä. Kinokaupunki-hanke esitteli Helsingin elokuvallista historiaa varhaisella nettiosiolla ja näyttelyllä vuonna 2000.

Näyttelyarkkitehtuurin suunnittelijana olen toiminut mm. Ateneumin taidemuseon näyttelyissä Eläinten aika (2007), Onerva – kaupungin naiset (2010) ja Carl Larsson – hyvän elämän jäljillä (2012).

Televisiotyötä ja studio-ohjelmien visuaalista suunnittelua olen tehnyt useille tv-kanaville. Karjalan kunnailla -televisiosarjaan (2007-2012) suunnittelin kokonaisen kylän Pohjois-Karjalaan. Uutishuone-sarjan (Lauri Nurkse, 2009) tapahtumat taas liikkuivat monella vuosikymmenellä (toisena lavastajana toimi Risto Karhula). 1990-luvulla vastasin monien Broadcasters Oy:n tuottamien televisio-ohjelmien lavastussuunnittelusta. Näitä ohjelmia olivat mm. Hyvät, pahat ja rumat, Minä ja Sarasvuo ja Satua vai totta.

Käsikirjoitin ja toimitin YLE:n Aamu-tv:lle ohjelmasarjan Suomalaisuuden juurilla – elokuvissa (2008).

Tietokirjoittamisessa olen keskittynyt elokuvaan ja kaupunkikulttuuriin:

Unelmatehdas Liisankadulla – Suomen Filmiteollisuus Oy:n tarina (SKS, 2019). Toim. Kimmo Laine, Minna Santakari, Outi Hupaniittu ja Juha Seitajärvi. Laajassa vertaisarvioidussa tietokirjassa on kolme artikkeliani. SF:n elokuvastudioita ja työtä studioilla käsittelevä artikkeli Unelmatehdas Liisankadulla – SF:n elokuvastudiot kaupungin ytimessä, lyhyempi esitys studioilla kuvatuista, lavastuksen näkökulmasta kiinnostavista elokuvista Liisankadun studioilla kuvattua sekä SF:n elokuvien pukusuunnittelua käsittelevä SF:n elokuvien asut – suunnittelua, seksiä ja muodonmuutoksia. Vastasin myös teoksen kuvatoimittamisesta yhdessä Markku Marttilan kanssa.

Olen kirjoittanut Asuuko neiti Töölössä? Elämää elokuvien Helsingissä -tietokirjan yhdessä FM Outi Heiskasen kanssa (Teos 2004, kolmas painos 2009).

Nuorisomuodista 1950-luvun kotimaisissa elokuvissa olen kirjoittanut KAVI:n Elonet-verkkosivuille artikkelin yhdessä tutkija Riikka Pennasen kanssa (2015): Lättähatut ja piukkapöksyt valkokankaalla.

Matti Kassilan elokuvista olen kirjoittanut artikkelit Todellista kaupunkia ja kuviteltuja sisätiloja Komisario Palmu -elokuvissa ja Erään elokuvan anatomia Havaintoja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus -elokuvan lavastustyömaalta teoksessaElokuvat kertovat, Matti Kassila (toim. Koukkunen, Laine, Seitajärvi), SKS 2013.

Olen kirjoittanut myös:

Artikkelit Valkoisten ruusujen lavastuksesta sekä Hannu Leminen ja lavastajakollegat teoksessa Valkoiset ruusut Hannu Lemisen & Helena Karan elämä ja elokuvat (Toim. Kalevi Koukkunen, Kimmo Laine ja Juha Seitajärvi), SKS, 2008.

Artikkeli Elämää elokuvien asemilla ja satamissa Euroopan rakennusperintöpäivien julkaisussa Lähdön ja saapumisen paikat. Suomen Kotiseutuliiton julkaisuja A: 12, 2006.

Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyt

Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyt

2019–2020

Kuratointi: Anna Kortelainen
Näyttelyarkkitehtuuri: Minna Santakari

HAM (Helsingin taidemuseossa) Tennispalatsissa oli esillä hankkeen ensimmäinen näyttely, joka kertoi helsinkiläisten siviilien ja taiteilijoiden sota-ajan olosuhteista ajan mielialatiedustelun dokumenttien valossa.

Mieliala-hankkeen toinen näyttely valtasi koko Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilan. Näyttely valotti siviilien, taiteen, kirjastojen ja arkistojen suojelua ja evakuointia. Näyttelyssä tuotiin esille myös sodassa eri tavoin vammautuneiden näkökulma.

Helsinki elokuvissa, Helsingin kaupunginmuseo

Helsinki elokuvissa, Helsingin kaupunginmuseo

”Enemmän funkista, Reino!”Design Helsinki-elokuvissa -näyttely

Helsingin kaupunginmuseossa 2012-2013. Kuratointi ja näyttelyarkkitehtuuri: Minna Santakari.

Puluboi ja Poni, 2018

Puluboi ja Poni, 2018

Ensi-ilta elokuussa 2018.

Onneli ja Anneli, Nordisk Film

Onneli ja Anneli, Nordisk Film

Elokuvan ohjaus: Saara Cantell
Kuvaus: Marita Hällfors
Pukusuunnittelija: Auli Turtiainen

Valokuva elokuvan Onneli ja Anneli kuvauksista: Minna Santakari

Onneli, Anneli ja nukutuskello, Nordisk Film

Onneli, Anneli ja nukutuskello, Nordisk Film

2018

Ohjaus: Saara Cantell
Kuvaus: Marita Hällfors
Lavastus: Minna Santakari
Pukusuunnittelu: Auli Turtiainen

Onnelin ja Annelin talvi, Nordisk Film

Onnelin ja Annelin talvi, Nordisk Film

2015

Elokuvan ohjaus: Saara Cantell
Kuvaus: Marita Hällfors
Pukusuunnittelija: Auli Turtiainen

Valokuva Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan kuvauksista: Minna Santakari.
Kuvassa vasemmalla Marita Hällfors.

Karjalan kunnailla

Karjalan kunnailla

Karjalan kunnailla -televisiosarjaan suunnittelin kokonaisen kylän rakennuksineen. Tässä kylään suunnittelemistani rakennuksista esimerkkinä ”vanha pensionaatti”.

Koirankynnen leikkaaja

Koirankynnen leikkaaja

2004

Ohjaus: Markku Pölönen

Suunnittelin elokuvan keskeisen tapahtumapaikan, tukkikämpän, rakennettaviksi metsän keskelle Pohjois-Karjalaan, Enoon. Elokuvan interiöörit, myös tukkikämpän sisätilat, suunnittelin rakennettaviksi studioon. Halusin käyttää tässä sodan jälkeiseen aikaan sijoittuvassa elokuvassa hyvin rajattua väriskaalaa.