Etusivulle

Pietari Bagge

Lavastaja ja erikoisrekvisiitan rakentaja, Helsinki, sähköposti

Lavastajana innostun, kun pääsen luomaan maailmaa, joka eroaa siitä jossa elämme tänä päivänä. Scifi, fantasia, epookki, näiden hybridit ja muut erikoiset ovat lähellä sydäntäni.

Teen työkseni myös rekvisiittaa, itseasiassa alan työkeikkani ovat aina sisältäneet myös rekvisiitan valmistamista, johtuen ehkä siitä, miten rakennan kokonaisuuksia päässäni: yksityiskohtien kautta. Pidän mekaanisista haasteista ja ongelmalähtöisestä työtavasta.

Päätin kuitenkin tässä näyttelyssä keskittyä vain laajempaan lavastukseen ja yhteen teemaan, numeroon 360. Tässä seitsemän kuvan ja kolmen videon sarjassa se tarkoittaa kolmea seuraavaa asiaa:

  1. Yleisradion TV1:n sarjan The Heroes of the Baltic Sea draamaosuudessa pääsin apulaislavastajan roolissa suunnittelemaan laivalavasteita studioon. Yksi mielenkiintoisin haaste oli suunnitella 360 astetta pyörivä Hanneke Wromen Holkin hytti rakenteineen kaikkineen. (holkki = keskiaikainen kauppalaivatyyppi). Tästä esittelen nyt muutaman kuvan rakennuspiirustuksista, ennen rakennusvaihetta tekemäni karkean fysiikkamallinnuksen siitä, miltä setin pyörittäminen näyttäisi kamerassa, sekä kaksi valokuvaa sarjan laivastudio-seteistä…
  2. Joskus lavastajalta odotetaan “360 asteen lavastusta”, jolloin periaatteessa kuvaustilan jokaisen suunnan pitää olla tarinan kannalta uskottava. Tällaisia tilanteita tuli itselleni vastaan lavastaessani samaisen Ylen sarjan peliosuutta, jossa pelaajat ratkovat ongelmia heille luotujen “arkeologisten johtolankojen” parissa. Tätä vartensuunniteltua 360 – lavastuksen idean esittelyyn onkin luonnollista tehdä 360 asteen luonnos, josta pääsenkin seuraavaan…
  3. Olen kehitellyt 360 asteen panoraamapiirrostekniikkaa. Tekniikalla piirretyn kuvan lukeminen sellaisenaan saattaa olla haastavaa, mutta tällaisen kuvan voi kääriä virtuaalikameran ympärille, jolloin kuvaa pääsee tarkastelemaan kuin vaikkapa googlen streetview-näkymiä ikään. Tekniikan ideana on esitellä yhdellä piirroksella koko suunnitelma lavasteesta yhdestä pisteestä joka suuntaan katsottuna, mutta silti luonnosmaisena piirroksena. Ohessa on kolme luonnosta, toinen edellämainitusta tv-sarjasta, toinen omasta pöytälaatikkoprojektistani ja kolmas harjoite tilan kuvaamisesta. Kahdesta luonnoksista olen ladannut myös ehkä paremmin ”luettavat” demovideot katsottavaksi.

Kaikki esillä olevat työni ovat siis joko luonnoksia tai valokuvia tekovaiheesta. Lopullisen sarjan “Heroes of the Baltic Sea” pääsee näkemään Yle Areenassa. Pöytälaatikkoprojekti on taasen luonnollisesti hyvin kesken ja pysyy siinä tilassa vielä pitkään.

Jos sinulla tulee kysymyksiä, niitä voi lähettää osoitteeseen pietari.bagge@gmail.com

 

The Heroes of the Baltic Sea, Yle TV1

The Heroes of the Baltic Sea, Yle TV1

5-osainen TV-sarja, Yle TV1

Draamaosuuden työryhmän lavastuksen kannalta keskeiset henkilöt:

Tuottajat: Riikka Takila ja Tommi Hakko
Ohjaaja: AJ Annila
Kuvaaja: Mika Tertsunen
Lavastaja: Paula Salonen
Järjestäjä-rekvisitöörit: Harri Simolin ja Karina Savolainen
Apulaislavastaja: Pietari Bagge
Lavasterakentajat/tehostemiehet: Timo Mäntylä, Esa Ämmälä, Nanning Dethlefsen, Olli Hilden, Petri Lönqvist, Roni Sture ja Pasi Laitinen ja Esko Kares.
Lavastemaalari: Matti Manner
Erikoisrekvisiitta: Petteri Mäkinen, Emilia Lindholm, Tuuli Ahonen ja Pietari Bagge

Realityosuuden lavastuksen kannalta keskeiset tekijät:

Tuottajat: Riikka Takila, Tommi Hakko ja Julia Palmiola
Ohjaaja & kuvaaja: Tuukka Temonen
Lavastaja: Pietari Bagge
Järjestäjä-rekvisitöörit: Harri Simolin ja Carl Ehström
Lavasterakentaja: Nanning Dethlefsen, Taina Ollikkala ja Ilja Juutilainen
Lavastemaalari: Titta Vilhunen
Erikoisrekvisiitta: Petteri Mäkinen, Emilia Lindholm, Tuuli Ahonen ja Pietari Bagge
Lavastusgraafikko: Jyrypekka Lehtinen
Brodeeraukset: Olli Vainio.

Pöytälaatikkoprojekti

Pöytälaatikkoprojekti

Panoraamapiirros

Panoraamapiirros