Etusivulle
Reija Hirvikoski

Reija Hirvikoski

Lavastus-, video- ja pukusuunnittelija, Helsinki, www

Taiteilijaprofessori, taiteen tohtori Reija Hirvikoski on toiminut freelancer lavastus- ja pukusuunnittelijana Suomen ammattiteattereissa vuodesta 1979. Hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa 1979 – 84 lavastustaiteen osastolla ja jatko-opiskelijana 1995 – 2005. Hän on työskennellyt visuaalisena suunnittelijana yhteensä yli sadassa produktiossa: elokuvassa (mm. Lumikuningatar 1987), televisiossa (mm. MTV3 Uutisstudio 2001) ja teatterissa (mm. Kalevala, Helsingin kaupunginteatteri 1984; Virkoja, Oulun kaupunginteatteri 1987; Tiikerin varjo, Teatteri Pieni Suomi 1988; Jos talviyönä matkamies, Helsingin Juhlaviikot 1996; Viivi ja Wagner, Turun kaupunginteatteri 2002; Kunnia, Tampereen Työväen Teatteri 2004; Mania, Espoon Kaupunginteatteri 2004, Kauppamatkustajan kuolema, Turun kaupunginteatteri 2005; Elämän musiikki, Oulun kaupunginteatteri 2006, Elektra, Oulun kaupunginteatteri 2008, Idiootti, Espoon Kaupunginteatteri 2009, Pelko jäytää sielua, Kajaanin kaupunginteatteri 2010, Katvealue, Rovaniemen Teatteri 2010, Rikos ja rangaistus Oulun kaupunginteatteri 2011, Kainon laulu 2014, Sara ja Erik 2016 Tampereen Työväen Teatteri ja Arktinen hysteria Kansallisteatteri 2017)

Työskentely on usein ollut produktion koko visuaalisen tyylin ja ilmeen suunnittelutyötä. Tehtäväkenttään on kuulunut klassikoita, musikaaleja, tanssia, sirkusta, lasten teatteria ja uutta draamaa. Useat hänen suunnittelemansa näytelmät ovat olleet maailmankantaesityksiä. Teatterin, TV:n ja elokuvan lisäksi suunnittelualueeseen on kuulunut myös näyttelytiloja, toimistojen visuaalisia maailmoja ja huonekaluja sekä suuri määrä julisteita että käsiohjelmia. Reija Hirvikoski on osallistunut käsikirjoitusprosesseihin, kirjoittanut artikkeleita ja toiminut taiteellisena vastaavana (AD) ja näyttelyiden tuottajana sekä osallistunut alan koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin. Lisäksi hän on osallistunut teatterialan taidekirjojen julkaisutoimintaan ja vaikuttanut näin tallentuvaan suomalaisen teatterin ja taiteen historiaan. Reija Hirvikoski toimii jatkuvasti vierailevana luennoitsijana myös ulkomailla ja opettajana useissa kotimaisissa alan kouluissa ja yhteisöissä.

Reija Hirvikoski on toiminut Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton sekä Suomen OISTAT -keskuksen (teatteriarkkitehtien, lavastajien, pukusuunnittelijoiden, valo- ja äänisuunnittelijoiden sekä teatteriteknisten kansainvälinen järjestö) sekä kansainvälisen OISTATin Performance Design (lavastajien, pukusuunnittelijoiden sekä valo- ja äänisuunnittelijoiden komissio) puheenjohtajana ja kansainvälisen OISTATin johtoryhmän jäsenä. Hirvikoski toimi Prahan Quadrennial (PQ07) skenografian alan maailmannäyttelyn Suomen osaston tuottajana ja näyttelyn suunnitteluryhmässä, PQ11 Suomen osaston kuraattorina ja tuottajana sekä WSD (World Stage Design/UK) 2013 kilpailunäyttelyn kansainvälisen kuraattoriryhmän ja palkintoraadin puheenjohtajana. PQ15 ohjelmassa hän moderoi Breakfast with Reijaskenografian alan kansainvälisiä keskustelutilaisuuksia.

Reija Hirvikoski on palkittu Jussi-palkinnolla 1987, ensimmäisenä suomalaisena naislavastajana, elokuvan Lumikuningatar visuaalisesta suunnittelusta. Vuonna 2006 hän sai valtion yksivuotisen taiteilija-apurahan väitöskirjansa Tahdon tiellä, lavastajan rooli ja asema (2005) tutkimustulosten soveltamiseen ja lisätutkimiseen käytännössä. Reija Hirvikoski nimitettiin kutsumenettelyllä näyttämötaiteen taiteilijaprofessorin virkaan 2009 – 2014, erittäin ansioituneesta taiteellisesta työskentelystä.

eBook: ebook.reijahirvikoski.net

Kalevala, Helsingin kaupunginteatteri

Kalevala, Helsingin kaupunginteatteri

1984 – Tanssiteatteria

Koreografi ja ohjaaja: Jorma Uotinen
Musiikki: Matti Bergström
Valot: Claude Naville
Lavastussuunnittelu: Reija Hirvikoski
Pukusuunnittelu: Reija Hirvikoski ja Jorma Uotinen

Valokuva: Esa Hytönen

Lumikuningatar, Neofilmi Oy

Lumikuningatar, Neofilmi Oy

1986 – H.C. Andersen

Käsikirjoitus ja ohjaus: Päivi Hartzell
Kuvaus: Henrik Paersch, Kari Sohlberg
Musiikki: Jukka Linkola
Äänet: Pappa Jyrälä
Art director, lavastus- ja pukusuunnittelu: Reija Hirvikoski

Valokuva: Neofilmi Oy arkisto

Idiootti, Espoon kaupunginteatteri

Idiootti, Espoon kaupunginteatteri

2009 – Dostojevski

Dramatisointi: Seppo Parkkinen
Ohjaaja: Kaisa Korhonen
Valot: Kaisa Salmi
Äänet: Tommi Koskinen
Lavastus-, projisointi- ja pukusuunnittelu sekä heijasteet: Reija Hirvikoski

Valokuva: Reija Hirvikoski

Rikos ja rangaistus, Oulun kaupunginteatteri

Rikos ja rangaistus, Oulun kaupunginteatteri

2011 – Dostojevski

Dramatisointi: Pentti Pesä
Tekstin sovitus: Arja Pettersson ja Reija Hirvikoski
Ohjaaja: Arja Pettersson
Video: Joona Pettersson
Sovitus, lavastus- ja pukusuunnittelu: Reija Hirvikoski

Valokuva: Reija Hirvikoski

Kainon laulu, Tampereen Työväen Teatteri

Kainon laulu, Tampereen Työväen Teatteri

2014 – Urban Lindh

Sovitus: Kati Kaartinen
Ohjaus: Maarit Pyökäri
Valot: Timo Alhanen
Lavastus-, video- ja pukusuunnittelu sekä heijasteet: Reija Hirvikoski

Valokuva: Kari Sunnari

Arktinen hysteria, Suomen Kansallisteatteri

Arktinen hysteria, Suomen Kansallisteatteri

2017 – Marko Tapio

Dramatisointi: J-P Hotinen & Kahiluoto
Ohjaaja: Atro Kahiluoto
Äänet: Juhani Liimatainen
Valot: Ville Virtanen
Lavastus-, video- ja pukusuunnittelu sekä heijasteet: Reija Hirvikoski

Valokuva: Reija Hirvikoski