Etusivulle

Ulla-Maija Peltola

Lavastus- ja pukusuunnittelija, Tampere, www

Lavastus- ja pukusuunnittelijana olen tehnyt töitä vuodesta 1984 freelancerinä sekä kiinnityksillä Rovaniemen teatterissa 2013-17 ja Savonlinnan teattereissa 2018-19.

Vankan työkokemuksen olen hankkinut työskentelemällä eri teattereissa ja vapaissa ryhmissä hyvinkin erilaisissa työoloissa. Tärkeitä vierailuja olen tehnyt Oulun ja Porin teattereihin, Lahden kaupunginteatteriin, Tampereen Työväen Teatteriin, Tampereen Teatteriin, Pyynikin kesäteatteriin, Teatteri 2000een, Tanssiteatteri Tsuumille ja Mobitalle ja Teatteri Telakalle.

Yli 30 vuoden aikana olen saanut tehdä eri alojen suunnittelua, puutarhoista ja vanhoista taloista pukuihin. Tunnistan kaikissa suunnitteluissa paljon samaa: on ihana tunne, kun perehtymisen, etsimisen ja intuition kautta löytyy sen kulloisenkin työn maailma, lainalaisuudet ja estetiikka, kun tietää, miltä tämä maailma näyttää ja minkälaiset henkilöt siinä liikkuvat.

Teatterityössä arvostan toimivaa, innostunutta ja keskustelevaa taiteellista työryhmää, jossa yhteistyö ohjaajan kanssa on erityisen tärkeää. Vapaalla kentällä opin tekemään töitä pienillä resursseilla ja ilman aputyövoimaa. Nykyään arvostan työskentelyä taitavien ja innostuneiden verstaan ja puvuston ammattilaisten kanssa. Suunnittelijana materiaalit, muodot ja detaljit ovat minulle erityisen tärkeitä.

Kiinnostus lavastus- ja pukusuunnittelijan työhön alkoi 1980-luvun alussa, kun opiskelin arkkitehtuuria Tampereen teknillisessä yliopistossa. Tampereella tutustuin moderniin tanssiin ja näin teatteria Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella. Molemmat avasivat minulle uusia mullistavia maailmoja, joiden kanssa halusin olla tekemisissä. Arkkitehtuurikoulun ohella aloin tehdä pukuja erilaisille vapaille tanssi- ja teatteriryhmille.

Arkkitehtuuriopinnoissa sain monipuolisen visuaalisen ja tilallisen koulutuksen sekä tajun värien ja materiaalien suhteesta tilaan. Työskentely teatterissa ja varsinkin tanssin parissa laajensi tilallista ajatteluani; kiinnostuin liikkeestä, puvusta ja tilasta, materiaaleista sekä väreistä – ja miten näillä elementeillä kerrotaan tarinaa ja luodaan dramaturgiaa.

Teatteri-innostukseni vei minut Tampereen yliopiston näyttelijäntyönlaitokselle ensin 1988-89 Kaisa Korhosenohjaukseen ja 1994-95, 2001-2008 tein useita töitä Ari Nummisen ja Hanno Eskolan kanssa. Tuolloin pääsin suunnittelijana lähelle näyttelijäntyön opiskelua ja tutkimaan puvun ja lavastuksen ilmaisuvoimaa suhteessa näyttelijäntyöhön. Se oli minulle käytännön teatterikoulu.

1989 Kaisa Korhonen pyysi minut pukusuunnittelijaksi Musta rakkaus-ryhmän Otelloon Tampereen Teatteriin ja HannoEskolan kanssa tein kolme vierailua Tampereen Työväen Teatteriin, erityisen tärkeä oli Neiti Julie 1997.

Tehdyt työt poikivat lisää ja sain kiinnostavia töitä hyvien ohjaajien kanssa joten arkkitehtuuri jäi. Rakkaus tanssia kohtaan ja oma tanssiharrastus johti minut tekemään suunnitteluja useille tanssiryhmille, tanssin opettajaksi ja esiintyjäksi, joten minulla on teatteripuvusta ja -tilasta myös henkilökohtainen kokemus.Tanssiproduktioissa olen työskennellyt myös erityisryhmien kuten kehitysvammaisten ja koululuokkien kanssa.

Vuosina 2000-2009 kuuluin tiiviisti Teatteri Telakan ensambleen. Olin monta vuotta päävastuussa esitysten puvuista ja osasta lavastuksia. Olin mukana mm. Juha Hurmeen ja Markku Peltolan produktioissa. 2005-2010 olin teatterin hallituksen jäsen, vuosina 2005-2009 hallituksen puheenjohtaja.

Edellisten lisäksi haluan mainita vierailut Ahaa-teatterissa: Kiljuset-herrasväki teatterissa, jonka ohjasi Seppo Välinen 2019, Teatteri 2000ssa: Etusivunjuttu, ohjaus Tommi Kainulainen 2008 ja Zorro, ohjaus Ola Tuominen 2008. Lisäksi kiinnostavia pukusuunnittelutöitä tanssiteoksiin Tampereen Filharmoniassa, Tanssiteatteri Tsuumissa ja Tanssiteatteri Mobitassa.

2013 tein lavastus- ja pukusuunnittelun Porin teatterin Päällystakkiin, jonka ohjasi OlaTuominen. 2019 hän ohjasi myös Pyynikin kesäteatterin Nuotin vierestä, jossa olin pukusuunnittelijana.

Kiinnostava vierailu oli myös pukusuunnittelu Tommi Kainulaisen ohjaamassa Puhalluksessa Lahden kaupunginteatterissa 2018.

2013-2017 olin kiinnityksellä Rovaniemen Teatterissa. Työhön kuului myös lavastussuunnitteluja, mikä oli itselleni tärkeää ja kehityin lavastajana. 2014 tein lavastus- ja pukusuunnittelut Seppo Välisen ohjaamaan Mestarietsivä Kalle Blomkvistiin ja vuonna 2017 Huojuva talo oli tärkeä työ, ohjaajana Pieta Koskenniemi.

2018-19 olin kiinnityksellä Savonlinnan teatterissa. Siellä tärkeä lavastus- ja pukusuunnittelu oli Kuin ensimmäistä päivää, jonka ohjasi Taava Hakala 2019.

Savonlinnan kiinnityksen jälkeen Hakala pyysi minut vierailevaksi pukusuunnittelijaksi Oulun TeatterinKalenterityttöihin, jonka jälkeen 2020 jatkoin Oulussa vierailevana lavastus- ja pukusuunnittelijana Synninkantajissa, ohjaajana Sakari Hokkanen.

Miljööt, puutarhat, puut ja kukat sekä ympäristö- ja puutarhataide ovat minulle tärkeitä. Jopa niin paljon, että 2010-12 opiskelin maisemasuunnittelua Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Varsinkin nykyään 60-vuotiaana freelancerina suunnittelijoiden työllistyminen huolestuttaa. Suunnittelijoiden työolot, identiteetti ja vuorovaikutus sekä kansainvälisyys ovat kiinnostaneet. Olin 2009-14, 2016-18 Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry:n hallituksessa ja Suomen Oistat-keskuksen hallituksessa jatkan edelleenkin.

Synninkantajat, Oulun Teatteri

Synninkantajat, Oulun Teatteri

2020 – Pauliina Rauhala

Ohjaus ja sovitus: Sakari Hokkanen
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot Elina Romppainen
Äänet: Olli Paakkolanvaara, Edvin, Edvin Nurmela
Maskeeraus: Saija Mäki
Videot: Tuomo Kalajanniska
Rooleissa: Annika Aapalahti, Heli Haapalainen, Anna Kuusamo, Antti Leinonen,
Joose Mikkonen, Tuula Väänänen

Valokuvat: Kati Leinonen, U-M Peltola

Puhallus, Lahden kaupunginteatteri

Puhallus, Lahden kaupunginteatteri

2018 – David Rogers

Ohjaus ja sovitus: Tommi Kainulainen
Lavastus: Pekka Korpiniitty
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Kari Laukkanen
Äänet: Tatu Virtamo
Maskeeraus: Kati Talikka
Rooleissa: Tomi Enbuska, Jori Halttunen, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Tapani Kalliomäki, Mari Naumala, Marko Nurmi, Aki Raiskio, Jari-Pekka Rautiainen, Aarre Reijula, Anna-Sofia Tuominen, Henri Tuominen, Raisa Vattulainen, Lumikki Väinämö, Timo Välisaari sekä Jarmo Keskevaari, Roosa Vilén, Martti Peippo

Valokuvat: Johannes Wilenius, Aki Loponen

Kiljuset - Herrasväki teatterissa, Ahaa teatteri

Kiljuset - Herrasväki teatterissa, Ahaa teatteri

2019 – Jalmari Finne, Aino Kivi

Ohjaus ja sovitus: Seppo Välinen
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot: Antti Kauppi
Äänet: Antti Puumalainen
Maskeeraus ja peruukit: Pia Kähkönen
Projisoinnit: Alisha Davidow
Rooleissa: Timo Vuento, Juulianna Mäkelä, Outi Ikonen, Markku Lukka, Kari Koivukangas, Markku Köngäs, Jonne Kaaretkoski, Iida-Sofia Luusua, Hannu Mikkola, Anna Laakso, Henri Tapio

Valokuvat: Petri Uutela ja U-M Peltola

Kuin ensimmäistä päivää, Savonlinnan kaupunginteatteri

Kuin ensimmäistä päivää, Savonlinnan kaupunginteatteri

2019 – Anna Krogerus

Ohjaus: Taava Hakala
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot: Joonas Väkeväinen
Äänet: Jarmo Kaartinen
Maskeeraus ja
kampaukset: Marjaana Kokkonen
Rooleissa: Iida-Maaria Lindstedt, Matti Ruuska, Linda Taskinen, Mervi Koskinen, Aino Mankonen, Mikko Leinonen, Jari Pylväinen, Pia Rask, Anssi Keisanen

Valokuvat: Soila Puurtinen

Huojuva talo, Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri

Huojuva talo, Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri

2017 – Maria Jotuni

Ohjaus ja sovitus: Pieta Koskenniemi
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot ja äänet: Miksa Koponen
Koreografia: Atte Herd
Maskeeraus: Kaisa Mylläri
Rooleissa: Johanna Virsunen, Samu Stenberg, Heini Inkeri, Ilona Karppanen

Valokuvat: Petri Teppo

Päällystakki, Porin Teatteri

Päällystakki, Porin Teatteri

2013 – Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä

Ohjaus ja sovitus: Ola Tuominen
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot ja äänet: Jyrki Heloaho
Maskeeraus ja kampaukset: Eija Juhola, Hanna Mäkelä
Esiintyjät: Vesa Haltsonen, Peter-Sebastian Lehtonen, Seppo Paajanen, Heidi Rantakeisu, Mirva Tolppanen, Janne Turkki

Valokuvat: Janne Alhonpää

Fedja-setä, kissa ja koira, Rovaniemen Teatteri

Fedja-setä, kissa ja koira, Rovaniemen Teatteri

2015 – Eduard Uspenski

Ohjaus: Seppo Honkonen
Lavastus: Tellervo Syrjäkari
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Kari Penttinen
Äänet: Taito Kantomaa
Kapellimestari ja sävellys: Minna Siitonen
Maskeeraus ja peruukit: Kaisa Mylläri
Rooleissa: Helka Periaho, Juulianna Mäkelä, Markku Lukka, Outi Nevanlinna, Eeva Hautala, Jonne Kaaretkoski, Minna Siitonen, Anna Laakso

Valokuva: Jouni Porsanger

Siunattu hulluus, Rovaniemen Teatteri - Lapin Alueteatteri

Siunattu hulluus, Rovaniemen Teatteri - Lapin Alueteatteri

2013 – Aapeli

Ohjaus: Riku Innamaa
Lavastus: Samuli Halla
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Jukka Laukkanen
Äänet: Taito Kantomaa
Kapellimestari: Minna Siitonen
Maskeeraus ja peruukit: Kaisa Mylläri
Rooleissa: Juulianna Mäkelä, Markku Lukka, Eeva Hautala, Kylli Köngäs, Anna Laakso, Jonne Kaaretkoski, Minna Siitonen, Marko Syysmaa, Kari Koivukangas, Paula Miettinen, Markku Köngäs, Tatu Kantomaa, Sami Saari, Henri Tapio

Valokuvat: Petri Uutela

Nuotin vierestä, Pyynikin kesäteatteri

Nuotin vierestä, Pyynikin kesäteatteri

2019 – Johanna Hartikainen, Johanna Suurhasko, Ola Tuominen

Ohjaus: Ola Tuominen
Lavastus: Tuomo Nakari
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Rooleissa: Juha-Matti Koskela, Tiina Weckström, Irina Vartia, Kaisa Hela, Jarmo Perälä, Samuli Muje, Marko Keskitalo, Seppo Paajanen, Anna Ackerman, Leena Rousti, Hanna Gibson, Karoliina Blackburn, Arttu Soilumo, Juha Antikainen, Kamarikuoro Näsin laulajia

Tulitikkuja lainaamassa, Rovaniemen Teatteri

Tulitikkuja lainaamassa, Rovaniemen Teatteri

Ohjaus: Kari Väänänen
Lavastus: Pentti Uimonen
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Kari Penttinen