Etusivulle

Ulla-Maija Peltola

Puku- ja lavastussuunittelija, Tampere

Pukusuunnittelijana ja lavastajana olen tehnyt töitä vuodesta 1984 lähtien pääasiassa free lancerina. Työkokemuksen olen hankkinut työskentelemällä eri teattereissa ja vapaissa ryhmissä. Teatterityössä arvostan toimivaa ja keskustelevaa taiteellista työryhmää, jossa yhteistyö ohjaajan kanssa on erityisen tärkeää.

Vuosina 2013-2017 olin Rovaniemen teatterissa kiinnityksellä. Näytäntökauden 2018-2019 olen kiinnityksellä Savonlinnan teatterissa. Lisäksi työn alla ovat lavastus- ja pukusuunnittelu Ahaa-teatterille ja pukusuunnittelu ensi kesäksi Pyynikin kesäteatteriin.

Monipuolisen visuaalisen ja tilallisen suunnittelijakoulutuksen sain arkkitehtuurin osastolla Tampereen teknillisessä yliopistossa. Samaan aikaan kiinnostuin tanssista ja teatterista. Aloin tehdä opiskelun ja arkkitehdin työn ohessa teatteripukuja ja -lavastuksia. Innostuin asiasta ja halusin keskittyä asiaan enemmän. Tehdyt työt poikivat lisää ja pääsin tekemään töitä kiinnostavissa työryhmissä hyvien ohjaajien kanssa.

Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitos on tärkeä paikka ammattitaitoni kehityksen kannalta. Olen tehnyt puku- ja lavastussuunnitteluja usean vuosikurssin kanssa. Kävin eräänlaisen käytännön teatterikoulun arkkitehtuuriopintojen ohessa. Olin esim. Sari Salmelan assistenttina. NÄTYllä tutustuin Kaisa Korhoseen, joka pyysi minut pukusuunnittelijaksi TT:n musta Rakkaus-ryhmän Otelloon 1988.

Ennen teatteria ja alkuun sen rinnalla tein arkkitehdin töitä. Vuoden 1993 jälkeen olen tehnyt töitä pääasiassa teatterissa. Lisäksi olen suunnitellut näyttelyitä ja toiminut tanssijana ja tanssinopettajana ja ohjaavana opettajana. Olen ollut kiinnostunut flamencosta ja tanssinut ja opettanut sitä.

Tanssipuvustuksia olen suunnitellut mm.Tanssiteatteri Tsuumille ja Mobitalle ja erilaisille ryhmille
esim. Ari Nummisen, Marjo Hämäläisen, Kaari Martinin ja Päivi Järvisen koreografioihin. Tanssiproduktioissa olen työskennellyt myös erityisryhmien kuten kehitysvammaisten, liikuntarajoitteisten, koululuokkien, mielenterveyskuntoutujien kanssa.

1994 päädyin yhteistyöhön Hanno Eskolan kanssa. 1996 tein puvut ja lavastuksen NÄTYn ensimmäinen vieraskielinen produktioon Granada – Lihaan sidottujen saaga. Myöhemmin olin skenografina mm. Hannon ohjaamassa Neiti Juliessa TTTllä. Hänen mukanaan päädyin myös Teatteri Telakalle, jossa tein useita suunnitteluja vuosina 2000-2009 mm. Juha Hurmeen ja Markku Peltolan kanssa.

Ollessani puku- ja lavastussuunnittelijana Rovaniemen teatterissa keskeisiä töitä tein Seppo Välisen kanssa Mestarietsivä Kalle Blomkvistissa ja Pieta Koskenniemen ohjaamassa Huojuvassa talossa. Sain tehdä kiinnostavat työt myös Linda Wahlgrenin, Riku Innamaan ja Johanna Sorjosen kanssa.

Miljööt, puutarhat, puut ja kukat sekä ympäristö- ja puutarhataide ja sen historia ovat kiinnostaneet minua. Jopa niin paljon, että 2010 päädyin opiskelemaan maisemasuunnittelua Hämeen ammattikorkeakouluun muutamaksi vuodeksi.

Yli 30 vuoden aikana olen saanut tehdä eri alojen suunnittelua, puutarhoista ja vanhoista taloista pukuihin. Tunnistan kaikissa suunnitteluissa saman kuin teatterissa parhaimmillaan: se ihana tunne, kun perehtymisen, etsimisen ja intuition kautta löytyy sen kulloisenkin työn maailma, lainalaisuudet ja estetiikka, kun tietää, miltä asiat tässä maailmassa näyttävät ja minkälaiset henkilöt siinä liikkuvat.
Rakastan sitä.

Puhallus, Lahden kaupunginteatteri

Puhallus, Lahden kaupunginteatteri

2018 – David Rogers

Ohjaus ja sovitus: Tommi Kainulainen
Lavastus: Pekka Korpiniitty
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Kari Laukkanen
Äänet: Tatu Virtamo
Maskeeraus: Kati Talikka
Rooleissa: Tomi Enbuska, Jori Halttunen, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Tapani Kalliomäki, Mari Naumala, Marko Nurmi, Aki Raiskio, Jari-Pekka Rautiainen, Aarre Reijula, Anna-Sofia Tuominen, Henri Tuominen, Raisa Vattulainen, Lumikki Väinämö, Timo Välisaari sekä Jarmo Keskevaari, Roosa Vilén, Martti Peippo

Valokuvat: Johannes Wilenius, Aki Loponen

Radio XLinna, Savonlinnan kaupunginteatteri

Radio XLinna, Savonlinnan kaupunginteatteri

2018 – Matti Ruuska

Ohjaus: Taava Hakala
Koreografia: Ari Numminen
Lavastus ja valot: Joonas Väkeväinen
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Äänet: Jarmo Kaartinen
Maskeeraus: Marjaana Kokkonen
Rooleissa: Iida-Maaria Lindstedt, Lauri Kortelainen, Matti Ruuska, Linda Taskinen, Mervi Koskinen, Aino Mankonen, Mikko Leinonen, Jari Pylväinen ja Aino Sihvonen, Pia Rask, Anssi Keisanen, Anna Kuittu, Miikka X

Valokuva: Soila Puurtinen

Huojuva talo, Rovaniemen teatteri – Lapin Alueteatteri

Huojuva talo, Rovaniemen teatteri – Lapin Alueteatteri

2017

Ohjaus ja sovitus: Pieta Koskenniemi
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot ja äänet: Miksa Koponen
Koreografia: Atte Herd
Maskeeraus ja peruukit: Kaisa Mylläri
Rooleissa: Johanna Virsunen, Samu Stenberg, Heini Inkeri, Ilona Karppanen

Valokuvat: Petri Teppo

Mestarietsivä Kalle Blokvist, Rovaniemen Teatteri

Mestarietsivä Kalle Blokvist, Rovaniemen Teatteri

2014 – Astrid Lindgren

Ohjaus ja sovitus: Seppo Välinen
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot: Jukka Laukkanen
Äänet: Taito Kantomaa ja Anna Laakso
Kapellimestari ja sävellys: Anna Laakso
Maskeeraus ja peruukit: Kaisa Mylläri
Rooleissa: Timo Vuento, Juulianna Mäkelä, Outi Ikonen, Markku Lukka, Kari Koivukangas, Markku Köngäs, Jonne Kaaretkoski, Iida-Sofia Luusua, Hannu Mikkola, Anna Laakso, Henri Tapio

Valokuvat: Petri Uutela ja U-M Peltola

Päällystakki, Porin Teatteri

Päällystakki, Porin Teatteri

2013 – Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä

Ohjaus: Ola Tuominen
Lavastus ja puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot ja äänet: Jyrki Heloaho

Esiintyjät: Vesa Haltsonen, Peter-Sebastian Lehtonen, Seppo Paajanen, Heidi Rantakeisu, Mirva Tolppanen, Janne Turkki

Kama Sutra ja etydejä olemisesta, Teatteri Telakka

Kama Sutra ja etydejä olemisesta, Teatteri Telakka

2009

Koreografia ja ohjaus: Ari Numminen
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot ja videot; Tuukka Toijanniemi
Musiikin sävellys ja sovitus: Tuomas Luukkonen
Esiintyjät: Maria Kananen, Sara Kovamäki, Tuomas Luukkonen, Antti Mankonen, Petri Mäkipää, Samuli Nordberg, Tanjalotta Räikkä, Kaisa Sarkkinen

Valokuvat: Kai Baer

Anna-Liisan tarina, NÄTY

Anna-Liisan tarina, NÄTY

2003 – Minna Canth ja Federico Garcia Lorca

Ohjaus ja sovitus: Ginnette Muños
Puvut ja lavastus: Ulla-Maija Peltola
Valot ja äänet: Erkki Honkakoski
Koreografia: Ari Numminen

Rooleissa: Johanna Jauhiainen, Hanna Julin, Lauri Kortelainen, Aino Mankonen, Seppo Merviä, Markus Petsalo, Anu Salonen, Sirja Sauros, Miikka Tuominen, Kai Vaine, Liisa Vuori

Tulitikkuja lainaamassa, Rovaniemen Teatteri

Tulitikkuja lainaamassa, Rovaniemen Teatteri

Ohjaus: Kari Väänänen
Lavastus: Pentti Uimonen
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Kari Penttinen

Siunattu hulluus, Rovaniemen Teatteri

Siunattu hulluus, Rovaniemen Teatteri

Ohjaus: Riku Innamaa
Lavastus: Samuli Halla
Puvut: Ulla-Maija Peltola
Valot: Jukka Laukkanen