Etusivulle

Elina Lifländer

Skenografi ja yliopiston lehtori, Kirkkonummi

Minua on jo pitkään inspiroinut lavastustaiteilijana ja suunnittelijana ihmisen alitajunnan tilojen ja syvien mentaalisten maailmojen rinnalla erilaiset ympäristöstä löytyvät yksityiskohdat, luonnonilmiöt, rytmit, kaiut ja sattuman läsnäolo. Todellisuus näyttäytyy välillä hyvinkin absurdina, joka suodattuu työryhmän tulkintojen kautta esitystilaan. Esityksen tiloja ja tilanteita suunnitellessani tiivis yhteistyö valo- ja äänisuunnittelun kanssa on olennainen osa tekemisen tapaani. Työssä innostaa uusien tuulien haistaminen, kokeellinen tekeminen sekä ryhmätyöskentely ja -keskustelut erilaisissa muodoissaan.

Olen lähtenyt liikkeelle kuvanveiston, käsitteellisen ja kehollisen ilmaisun sekä installaatioiden maailmasta, yhdistänyt työskentelyni näyttämötaiteisiin, kaupunkiympäristöihin ja esitystaiteen keholliseen ja äänelliseen, katsoja-kokijaa osallistavaan ja paikkasidonnaiseen alueeseen. Olen työskentelyni kautta ajautunut myös filosofisiin pohdintoihin ja taiteellisen tutkimuksen pariin. Kokeiltuani tehdä lähes kaikkia mahdollisia esittävien ja kuvataiteiden muotoja erilaisissa rooleissa, kuten nykytanssia, oopperaa, teatteria, elokuvaa, animaatiota, julkisia veistoksia, esitysinstallaatioita, ryhmäperformansseja sekä tutkimuksellisia teoksia, oli luontevaa ryhtyä myös opettamaan alaa ja pohtimaan opiskelijoitten kanssa yhdessä ja tekemisen avulla, mitä on tulossa seuraavaksi, miltä maailma ja sen liikahduksia heijasteleva esittävien taiteiden tilallisuuden moninainen kenttä näyttäytyy huomenna ja tulevaisuudessa?

Skin of the Space

Skin of the Space

Videotaltiointi: Skin of the Space– esitysinstallaatio 2014 muunsi Lauttasaaren purettavan vesitornin kaikutilan Exhibition Laboratory:n galleriatilaan.

Taiteellinen työryhmä
Elina Lifländer (tilasuunnittelu, ohjaus ja tuotanto), Kristian Ekholm (äänisuunnittelu), Leila Kourkia (esiintyjäntyö ja koreografia), Nanni Vapaavuori (valosuunnittelu), Lotta Karhuvaara (pukusuunnittelu). Videotaltiointi ja editointi: Alisa Javits.

Water Tower

Water Tower

Water Tower project alkoi Lauttasaaren vesitornista ja jatkui tila- ja paikkasidonnaisena esitys-installaationa ja interventioina Exhibition laboratoryn jälkeen MUU-galleriassa, Forum Boxissa sekä Prahan Quadrennialessa vuosina 2014-2016.

Taiteellinen työryhmä
Elina Lifländer, Nanni Vapaavuori, Kristian Ekholm ja Leila Kourkia.

Kuva: Pekka Niittyvirta.

Corridor

Corridor

Corridor – osallistava esitys toteutui Helsingin Kaapelitehtaan alueella ja liikkuvassa tavarahississä 2014.

Taiteellinen työryhmä, konsepti, tuotanto ja esiintyjät
Elina Lifländer, Julius Elo, Pasi Lyytikäinen ja Sirkka Kosonen.

Kuva: Alisa Javits

Between two Skies

Between two Skies

Between two Skies – esitysinstallaatio galleria Laterna Magicassa 2012 pohti tilan, esiintyjän ja valon suhteita luonnon mukaisina rytmeinä.

Taiteellinen työryhmä
Elina Lifländer (skenografia, konsepti, ohjaus ja tuotanto), Nanni Vapaavuori (skenografia, konsepti ja tuotanto) ja Leila Kourkia (esiintyjäntyö ja koreografia).

Kuvat: Pekka Niittyvirta

Cruel game of the social space

Cruel game of the social space

Cruel game of the social space – tilaveistos Venetsian Biennalen Tutkimuspaviljongin ryhmänäyttelyssä: NIGHT PIECES: 3 x SPATIAL ACCESS TO ’THE VENICE’.

Ryhmänäyttelyssä olivat omilla teoksillaan mukana skenografi/tutkijat: Liisa Ikonen, Maiju Loukola ja Elina Lifländer.

Kuva Elina Lifländer.

Kirje Onervalle

Kirje Onervalle

Kirje Onervalle –installaatiot 2010. Ateneumin näyttelysarjassa: Helsingin Naiset.

Taiteellinen työpari Eliisa Sorvali (ent. Suominen) ja Elina Lifländer.

Kuva: Elina Lifländer

Wrong Right Love Fight

Wrong Right Love Fight

Wrong Right Love Fight -tanssiteos, Kiasma-teatterissa 2010.

Taiteellinen työryhmä
Elina Pirinen (konsepti ja koreografia), Elina Lifländer (konsepti ja skenografia), Nanni Vapaavuori (valosuunnittelu). Esiintyjät: Leila Kourkia, Aino Voutilainen ja Elina Pirinen.

Kielletyt laulut

Kielletyt laulut

Kielletyt laulut -esitys, Helsingin Kaupunginteatterissa 2009, (sekä Tampereen Teatterikesässä ja Studio Pasilassa 2009).

Taiteellinen työryhmä
Pirkko Saisio (Käsikirjoitus ja ohjaus), Elina Lifländer (Lavastus ja pukusuunnittelu), Mika Ijäs (valosuunnittelu). Rooleissa: Jonna Järnefelt, Janne Marja-aho, Pirkko Saisio. Muusikot: Jussi Tuurna (kapellimestari), Sara Puljula ja Topi Korhonen.

Kuvat: Elina Lifländer